NWS Peacemaking Center, welcome graphics

Welcome graphics with a purpose.

At first request, we were called upon to produce a simple sign on the door to add a pop of color. However, as we went through our normal intake, question asking, understanding and research procedure.. 

We discovered there was much more going on here... and a little bit of design could really make a big difference! 

Through observation, and discussion; we identified that while the desired entry door was not the obvious point of entry. Its own appearance was not the only problem, but rather the main bay of sliding glass doors was far more welcoming. We learned that it was also true that when people could visually engage with those inside, they would then naturally attempt to enter the door directly between themselves and the people inside. 

Even though it seemed the obvious entry point, there were a myriad of reasons the client prefer that people enter the side door. Thus, we decided the design intervention should begin at the source. 
The Center is a place of healing and resolution, so some people who may be new to the space may have high levels of stress or even anger. We decided if the first when you arrive to a place for this purpose, you are told to use a different door it could raise your stress levels, irritation, and potentially negatively affect the outcome of the session before you even walk through the door.

We wanted to provide gentle guidance to the appropriate door, rather than being too harsh, simple or otherwise insensitively utilitarian or sterile with the visual directives.

Instead, we thought it would be best to engage the obvious visual points with a welcoming message, that subtly guides the visitor toward the preferred entry point. 

We picked up on brand colors, natural textures of the woodgrain, and as many of the elements which were previously developed with much thought, care and specific purpose for the existing branding and this specific healing center.

A great deal of emphasis was put on making the message clear, while still being welcoming and preserving the visibility out from within the space, allowing maximal sun light, and keeping a clean look to the frontage; rather that introducing numerous small (clutter) signs.
Back to Top